Eplegalette

Epleterte laget på denne måten kalles gjerne galette, som på fransk betyr flat kake. Det er lett med galette. Du trenger mørdeig, vaniljekrem og epler. Her er det laget porsjoner. Samme prinsippet brukes om du lager en stor.
Over 60 min

Ingrediensliste

Mørdeig

  • 200 g hvetemel
  • 2 ss sukker
  • 100 g smør
  • 1 egg
  • 1 ss vann

Fyll

  • 2 dl ferdig vaniljekrem
  • 4 ts malt kanel
  • 4 epler
  • saften av 0,5 sitron
  • 8 ts honning
  • 1 egg
  • mynteblader til pynt

Fremgangsmåte

  1. Rør raskt sammen ingrediensene til mørdeigen, gjerne i en foodprosessor.
  2. Form deigen til en tykk, rund pølse. Legg den i kjøleskapet. Den skal avkjøles i minst 30 minutter. Deigen kan gjerne lages dagen før.
  3. Sett ovnen på 200 grader.
  4. Skjær deigen i 8 like tykke skiver.
  5. Kjevle eller klapp hver skive til en flat leiv på ca. 14-15 cm i diameter og ca. ½ cm tykk.
  6. Ha leivene på en stekeplate med bakepapir. Legg eventuelt et bakepapir oppå og klapp dem flate på selve stekeplaten.
  7. Legg en god skje med vaniljekrem på midten av leivene. Smør kremen litt utover. Det skal være ca. 1,5 cm igjen langs kanten (som senere skal brettes inn).
  8. Fjern kjernehuset på eplene. Skjær eplene i tynne skiver. Legg dem på vaniljekremen. Drypp noen dråper sitronsaft og flytende honning på eplene.
  9. Brett kantene inn mot midten.
  10. Pensle kantene med et sammenpisket egg.
  11. Stek tertene på 200 grader på nederste rille i 25-30 minutter.
  12. Server dem lune, gjerne med en kule vaniljeis. Pynt med mynteblader.
Del på Facebook